Champagne Jérôme Prévost Les Béguines

3 584 Kč

94% Meunier, 2% Pinot Noir, 2% Chardonnay a 2% Pinot Gris z jediné vinice (Les Béguines) a jediného ročníku. Spontánní fermentace a následné školení vína, které trvá vždy minimálně 10 měsíců, probíhá v sudech z různého druhu dřeva i obsahu (225l, 228l, 400l, 500l a 600l). Veškerá manipulace s vínem probíhá pouze za pomoci gravitace, víno není nikdy filtrováno, čiřeno, krom opravdu malého množství síry neobsahuje žádná aditiva a do jeho vývoje Jérome, krom battonage a kontroly, zasahuje minimálně. Po sekundární fermentaci Les Béguines odpočívá na kalech v závislosti na ročníku od 16 do 24 měsíců. Dosage maximálně do 2.5g/l.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jérome Prévost je dnes již opravdovou žijící legendou regionu Champagne, králem oblasti „Petit Montagne de Reims,“ i odrůdy Meunier. Byl to právě on, kdo světu dokázal, že i z lehce podceňované „mlynářky“ se dá připravit konstantně vynikající víno. Svojí vinici „Les Béguines,“ vysázenou v roce 1964, zdědil po své babičce. Jedná se o 2 ha vinici, orientovanou na jih a osázenou meunierem. Nalezneme ji ve vesničce Gueux, zhruba 5km západně od Remeše, v podoblasti Petit Montagne de Reims. Jedná se o jedinečný terroir – svrchní část půdy tvoří poměrně hluboká směs jílu, hlíny a vápencového písku. Pod ní se nachází vrstva fosilií z různých lastur a mušlí, které jsou památkou na dobu před 55 miliony let, kdy tuto oblast ještě okupoval oceán a až teprve pod touto vrstvou nalezneme vyhlášené křídové podloží.

Přestože hrozny z Les Béguines Jérome poprvé sklidil už v roce 1987, na jeho víno jsme si museli ještě dalších 14let počkat. Mezi léty 1994-1996 Jérome přestává používat veškeré chemické produkty včetně mědi (která je například povolenou látkou jak v organickém, tak i biodynamickém vinohradnictví). V roce 1998 ho jeho přítel Anselme Selosse přesvědčil, aby přestal prodávat své hrozny a naopak začal připravovat vlastní víno. Jelikož Jérome v této době nedisponoval potřebným vybavením ke zpracování hroznů a následné výrobě vína, první 4 ročníky Champagne  La Closerie (Les Béguines) vznikly ve vinařství Domaine Jacques Selosse v Avíze. Anselme Jéromovi v počátcích pomohl cennými radami a dohledem i při vinifikaci. Od roku 2002 se však už všechna vína Champagne La Closerie produkují v Gueux, od roku 2017 v novém vinařství, které je součástí krásného, moderního domu, jenž si Jérome s Agnes nechali postavit přímo ve své vinici Les Béguines.

V roce 2000 Jérome osázel další, 0,20ha parcelu na „Les Béguines“ třemi dalšími odrůdami – Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Gris. Jelikož jsou tyto keře stále relativně mladé, hrozny z nich jsou lisovány společně s Meunierem a zpracovány do Les Béguines Extra Brut. V budoucnu bychom se ale měli dočkat nového přírůstku do portfolia Champagne La Closerie.